verras me

Klaudia over SAAMO Brussel

Klaudia is geboren in Duitsland in een dorpje vlakbij de Belgische grens. Samen met haar familie verhuisde ze naar Brussel. Als jonge tiener belandde ze een hele tijd op straat met een verslaving. Ze was vastberaden om haar leven een andere wending te geven. Het OCMW hielp haar om onderdak te vinden. 

Vandaag heeft ze een job en nu ook een woonst binnen woonbox, haar laatste opstapje om weer zelfstandig te leven in de maatschappij. 

‘Leven in een unieke ruimte’ zegt ze ‘met meer plaats en voor minder geld, de ideale oplossing voor mij op dit moment’. En plus heeft ze er nu een moestuintje waar ze tomaten en courgettes kweekt.

Corona vermoeilijkte initieel het contact met haar buren, maar geleidelijk aan leerde ze iedereen kennen en werden haar buren ook haar familie. Ze droomt ervan de wereld te ontdekken, Brussel is het enige wat ze kent en daar wil ze verandering in brengen. Klaudia’s missie is het aankaarten van de woningproblematiek voor kansarmen.

De zee heb ik ooit eens gezien, maar dat is het zowat.

Vlaanderen investeert in SAAMO Brussel omdat…

SAAMO Brussel opbouwwerk op een creatieve en hedendaagse wijze invult. De missie is om voor iedereen het recht op een menswaardig leven te realiseren. De inhoudelijke thema’s waar de organisatie op focust, zijn het recht op wonen en op sociale bescherming. Samenlevingsopbouw Brussel ontwikkelt alternatieve woonvormen die gemeenschapsvormend zijn en armoede bestrijden. De organisatie zet specifiek in op projecten voor tijdelijk gebruik om leegstand in de stad tegen te gaan. Zo’n projecten laten toe verschillende stedelijke functies te combineren en zo leven te brengen in wijken en een gedeelde dynamiek te lanceren.  Al die elementen vloeien samen in het innovatieve pilootproject WoonBox, dat uit twee componenten bestaat. WoonBox is een modulair bouwsysteem van standaard panelen waarmee snel en goedkoop kwalitatieve wooneenheden en gemeenschappelijke ruimtes in leegstaande gebouwen kunnen worden gemonteerd. Daarnaast is WoonBox een time-out project voor kwetsbare Brusselaars.

verras me